Diet analysis of three rodent species sigmodontine in three cocoa production systems and forest in alto beni, bolivia

Wendy Calizaya-Mena, Adriana Rico-Cernohorska, Emilia García-Estigarribia, Esther Valenzuela-Celis

Research output: Contribution to journalArticlepeer-review

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Abstract

Alto Beni region in Bolivia, presents a mosaic of non-extensive family crops ranging from monocultures to agroforestry systems immersed in a matrix of secondary forest, while the primary forest remains on the steeper slopes. Very little is known about the biology of the rodent species that inhabit this area. Then, the objective of this work was to determine the diet and its variation among three species of sigmodontine rodents (Akodon dayi, Euryoryomys nitidus and Oligoryzomys microtis) from 11 agroforestry systems (SAF) of cacao (four traditional monoculture / simple SAF plots, three intermediate SAF and four complex SAF) and two secondary forests. We analyzed contents of the stomach, cecum and intestine for 41 O. microtis (simple-SAF n = 31, complex-SAF n = 4 and forest n = 6), for 11 E. nitidus (simple-SAF n = 6, intermediate-SAF n = 2, complex-SAF n =3 and forest n = 2) and for 10 A. dayi (simple-SAF n =5 and forest n =5). We calculated trophic niche width (Levin’s Index) and measured the degree of niche overlap (an estimate of competition), using Pianka’s Symmetric Overlaying Index. Significant differences in the diet specialization among species across habitats, were tested using the non-parametric Kruskal-Wallis test. A total of 55 food items were obtained and grouped into nine food categories: dicotyledonous vegetative structures, monocotyledonous vegetative structures, vascular tissue, spikelet, seeds, mycorrhizae, adult arthropods, larval arthropods, and others. The study species feed primarily on plants of the family Poaceae. No significant differences were found in the diet between species or between SAF and the forest (P > 0.05); in addition, there was no evidence of a noticeable overlay of trophic niches by habit type. In the studied season, we found that: O. microtis and E. nitidus are herbivorous omnivore; “generalist” simple-monoculture-SAF and “less generalist” in complex-SAF; besides, O. microtis is “generalist” in forest and E. nitidus is “specialist” in complex-SAF and in forest; while, A. dayi is herbivore-insectivore; “generalist” in simple-monoculture-SAF and in forest. Our results indicate that there is a strong relationship between, the type of plot where they were found and food availability in each habitat. La región de Alto Beni en Bolivia presenta un mosaico de cultivos familiares no extensivos que van desde monocultivos hasta sistemas agroforestales en una matriz de bosque secundario, donde el bosque primario se mantiene en las laderas más pronunciadas. Poco se conoce de la biología de los roderos que habitan esta zona; así, el objetivo de este trabajo fue determinar la dieta y su variación entre tres especies de roedores sigmodontinos (Akodon dayi, Euryoryzomys nitidus y Oligoryzomys microtis) procedentes de 11 sistemas agroforestales (SAF) de cacao (cuatro parcelas monocultivo tradicional/SAF-simple, tres SAF-intermedio y cuatro SAF-complejo) y dos bosques secundarios. Analizamos los contenidos en estómago, ciego e intestino de 41 O. microtis (31 en SAF-simple, cuarto en SAF-complejo y seis en bosque), once de E. nitidus (seis en SAF-simple, dos en SAF-intermedio, tres en SAF-complejo y dos en bosque) y diez de A. dayi (cinco en SAF-simple y cinco en bosque). Calculamos frecuencia, diversidad e importancia relativa de la dieta; así como, la amplitud de nicho y estimamos el grado de competencia, (índice de Sobreposición Simétrico de Pianka). Las diferencias en la dieta (entre especies y hábitats), se calculó con la prueba de Kruskal-Wallis; y se estimó el grado de especialización en la dieta. Obtuvimos 55 ítems agrupados en nueve categorías alimenticias: restos vegetales dicotiledóneas, restos vegetales monocotiledóneas, tejido vascular, espiguillas, semillas, micorrizas, artrópodos adultos, artrópodos larvas, y otros. El principal recurso alimenticio para las tres especies fueron plantas de la familia Poaceae, y la dieta no varía significativamente entre especies ni entre SAF y bosque (P > 0.05). Tampoco existe marcada sobreposición de nichos tróficos por tipo de hábitats. Para la época de estudio, hallamos que O. microtis y E. nitidus son herbívoro-omnívoros; “generalistas” en SAF-simple-monocultivo, y “menos generalista” en SAF-complejo; además O. microtis es “generalista” en bosque y E. nitidus, es “especialista” en SAF-intermedio y bosque; mientras que A. dayi es herbívoro-insectívoro; “generalista” en SAF-simple-monocultivo y en bosque. De esta manera, existe una relación entre la dieta de los roedores en relación con el tipo de parcela donde se encuentran y con la disponibilidad de alimento en cada hábitat.

Original languageEnglish
Pages (from-to)466-483
Number of pages18
JournalTherya
Volume11
Issue number3
DOIs
StatePublished - 2020

Bibliographical note

Publisher Copyright:
© 2020 Asociación Mexicana de Mastozoología.

Keywords

  • Agroforestry system
  • Diet
  • Diet amplitude
  • Microhistology
  • Rodents
  • Theobroma cacao

Fingerprint

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